Starting og stopping av vannsystemet er helt klart den tyngste oppgaven både ved ankomst og avreise. Det er også veldig viktig å gjøre det riktig ved avreise, siden frosten lett kan ødelegge rør og kraner. (Grunnregelen er å åpne alle kraner ved stenging av hytta)
Bildet viset hvordan alle slike kraner/kuleventiler virker. De er stengt når hendelen står på tvers av røret, og er åpne når hendelen følger røret.
Slik ser det ut under steinhellen. Begge kraner er her åpne. Dreneringskranen må lukkes for å få vann inn til hytta.
Når du skal dusje, bør du først skru på varmtvannet slik at det renner skikkelig (og er varmt), så kan du spe på med kaldtvann til du oppnår riktig temperatur. Husk at det er mye forsinkelse i rørsystemet, så det kan ta litt tid før temperaturen stabiliserer seg. Man bør ikke skru "mye og ofte" på kranene, for da vil temperaturen hoppe og sprette.
Med ustabilt varmtvann mener vi f.eks: Du skrur på varmtvannet og det blir varmere og varmere, helt til det plutselig blir iskaldt. Da har gjerne berederen slått seg av pga. overvarme (minst 90 grader), som sannsynligvis skyldes dårlig kontakt på skrubryterne som styrer termostaten.
Dette kan testes ved å se på temperaturdisplayet på berederen mens man tapper varmtvann i utedusjen. Ved tapping over lengre tid bør ikke temperaturen stige over 50-60 grader.
Hvis temperaturen derimot fortsetter oppover så bør man skru bryterne frem og tilbake en del ganger for å fjerne belegg som gir dårlig kontakt. Merk deg da hvilken posisjon de stod i før du begynte å skru.
Det viktigste ved avreise er at inntaket blir tatt ut av bekken og at ALLE kraner er ÅPNE, både vanlige innekraner og dreneringskraner i "vannskapet". (Uavhengig av hvordan det var ved ankomst)